Cele două universități românești incluse în Topul 500 realizat de Comisia Europeană sunt Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Potrivit ministrului delegat pentru învățământ superior și cercetare, Mihnea Costoiu, în competiție s-au înscris 11 universități din România, dar numai două au intrat în top 500 universități.
Universitatea Politehnică din București a ratat termenul de înscriere la evaluarea finanțată de Comisia Europeană.
Comisarul european pentru Educație, Știință, Tineret și Sport, Androulla Vassiliou, a declarat pentru gândul că topul internațional al universităților va fi lansat în luna aprilie și că în total s-au înscris 600 de universități, printre care sunt și universități românești.
Pentru început, U-Multirank evaluează universitățile în patru domenii: administrarea afacerilor, inginerie mecanică, inginerie electrică și fizică.
U-Multirank, lansat în 2013
Comisia Europeană a lansat anul trecut în ianuarie o nouă clasificare internațională a universităților din întreaga lume, pentru patru domenii. Topul realizat de Comisia Europeană are la bază următoarele criterii : reputația pentru cercetare, calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul tranferului de cunoștințe și contribuția la dezvoltarea regională.
U-Multirank a fost finanțat cu două milioane de euro în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții in perioada 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii cu doi ani a finantarii inițiale in 2015-2016.
Clasamentul a fost elaborat de un consorțiu independent, condus de Centrul pentru Învățământ Superior din Germania și de Centrul pentru Studii Politice de Învățământ Superior din Țările de Jos.
La finalul lunii februarie a fost lansatTopul Internațional al Universităților pe Specializări – QS World University Rankings by Subject 2014 – în care a intrat o singură universitate din România: Universitatea din Timișoara, care se află în premieră în acest clasament.
Universitatea din Timișoara devansează astfel Universitatea din București, care în 2013 s-a clasat în primele 200 de universități din lume pe specializarea limbi străine și media și comunicare.